Tuumakoon hylsysarja on tarpeen työkaluvalikoimassa

  • 04 Aug, 2022

Tuumakoon hylsysarja on hyödyllinen.

Työkaluista puhuttaessa yksi hankinta on yli muiden ja se tuumakoon hylsysarja, joita käytetään muttereiden ja pulttien avaamiseen. Hylsyksi kutsutaan putkimaista metallikappaletta, jonka toinen pää on sisäpuolelta muotoiltu pulttia tai mutteria vastaavaksi, hylsyt ovat yleensä 6- tai 12-kulmaisia. Hyvä hylsysarja lisävarusteineen tekee työskentelystä miellyttävämpää, on se sitten rakennustöitä tai remontin tekoa, polkupyörän huoltamista tai osien vaihtamista autoon. Sarjaa hankkiessa kannattaa satsata laatuun ja huomioida sen mukana tulevat lisäosat.

Tuumakoon hylsysarja sisältää eri kokoja

Yleisimmät hylsysarjojen koot ovat 1/4”, 3/8” ja 1/2” ja nämä koot ovat niitä, joita tarvitaan yleisimpiin ruuvaustöihin. Hylsysarjoja on saatavilla omana sarjanaan tai sekalaisena sarjana, ja jälkimmäisessä sarjassa löytyy eri kokoisia hylsyjä. Hyvin varusteltu laadukas hylsysarja nopeuttaa ja helpottaa työskentelyä. Hylsyjen lisäksi säilytyslaatikosta löytyvät erilaiset hylsyihin liitettävät vääntimet.

Väännin on hylsyyn liitettävä kädensija, jonka avulla hylsyä kierretään. Niitä ovat esimerkiksi räikkäväännin, joka avulla ruuvin tai mutterin irrottamisen voi tehdä edestakaisella liikkeellä ilman pyörittämistä ja irrottamatta avainta tai kättä. T-väännin mahdollistaa vääntämisen kädellä tai molemmilla käsillä. Näiden lisäksi saattaa olla vielä veivi, jonka avulla avaaminen kiertämällä on nopeaa. Korkealaatuinen hylsysarja kestää kovempaa vääntöä rikkoutumatta, joten laatuun kannattaa panostaa. Hyvässä säilytyssalkussa sarja ja sen osat säilyvät järjestyksessä.

6-kulmainen vai 12-kulmainen sarja?

Hylsyjä on saatavana 6- tai 12-kulmaisina, molemmat käyvät tavallisille kuusikantaisiin ruuveihin ja muttereihin. 6-kulmainen hylsy tarttuu paremmin kantaan kiinni, eikä se pyöristä kantaa niin herkästi. Jos kanta on likainen tai hankalassa paikassa, 12-kulmainen hylsy puolestaan on helpompi saada paikalleen. Normaalin pituinen hylsysarja riittää suurimpaan osaan töitä ja pienen kokonsa ansiosta lyhyet hylsyt mahtuvat helpommin ahtaisiin paikkoihin. Kun tavallisen hylsyn pituus ei riitä tarvitaan syvähylsyjä, jotka mahdollistavat mm. auton moottorissa olevien tiettyjen osien irrottamisen.