Näin onnistuu oikeaoppinen pöydän kattaus

  • 07 Nov, 2021

Oikeaoppinen kattaus

Pöydän kattaus on helppo tehdä itse, sillä ohjeita löytyy paljon erilaisiin tilaisuuksiin. Oikeaoppisessa kattauksessa istuen katsottaessa lautaset asetellaan keskelle, alimmaksi katelautanen, ja päälle alkuruoka-, keitto ja pääruokalautanen. Haarukat laitetaan lautasen vasemmalle puolelle, pääruokahaarukka lähimmäksi lautasta. Veitset tulevat lautasen oikealle puolelle, terä osoittamaan lautasta kohti. Lautasen yläpuolelle tulee jälkiruokalusikka ja haarukka. Lasit sijoitetaan veitsien yläpuolelle ja leipälautanen haarukoiden yläpuolelle, voiveitsi poikittain leipälautasen päälle.

Pöydän kattaus ja koristelu

Kattauksessa voit käyttää erilaisia lautasia ja laseja sekä hopea-aterimia, riippuen kattauksen tarkoituksesta. Arkiseen kattaukseen ei välttämättä tarvitse hienoimpia astioita laittaa, kun taas juhliin yleensä laitetaan paremmat astiat ja aterimet. Erivärisiä serviettejä voi käyttää ja lautasliina on hyvä muistaa. Lautasliinan voi asetella kauniin muotoiseksi ja sen taitteluun löytyy runsaasti ohjeita. Kukkaset ja kynttilät tuovat pöytään ryhtiä ja tunnelmaa.

Hyvä pintakäsitelty pöytäliina toimii vastaavanlaisesti kuin vahakangaspöytäliina, mutta pintaan on laitettu käsittelyaine, joka hylkii kosteutta. Pintakäsittelyn ansiosta liinat kestävät kovaakin kulutusta ja ne on helppo pyyhkiä puhtaiksi. Pintakäsitelty liina näyttää ja tuntuu samalle, kuin mikä tahansa normaali pöytäliina, mutta pintakäsittelyn ansiosta ne hylkii nestettä. Pöytäliinat ovat puuvillaa.

Juomalasit kattauksessa

Tilanteesta riippuen, joskus kattaukseen tulee paljonkin erilaisia juomalaseja. Niiden asettelu saattaa hämmentää helposti. Pääsääntö on, että juomalasit sijoitetaan joko suoraan lautasten yläpuolelle, tai veitsien yläpuolelle vaakasuoraan tai vähän vinoon asetelmaan. Lasit asetellaan oikealta vasemmalle, viimeiseksi vesilasi, jota käytetään koko ruokailun ajan.